A A A

PROMAR Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Sp. z o.o. realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich: „Budowa Centrum Badawczo Rozwojowego do zastosowania osłonek alginianowych w przemyśle spożywczym wysokiej jakości”

Celem projektu jest budowa oraz zakup środków trwałych w postaci specjalistycznej aparatury badawczej na powstanie Centrum Badawczo Rozwojowego w PROMAR PPH Sp. z o.o., które będzie wykorzystywane do prowadzenia badań naukowych mających na celu opracowanie unikalnej formuły żelu alginianowego do produkcji jadalnej osłonki roślinnej oraz unikatowej technologii aplikacji wyselekcjonowanej formuły żelu w wybranych aplikacjach spożywczych z obszarów:

  • przemysłu mięsnego – wyrobów mięsnych średniorozdrobnionych typu kiełbasa śląska, o kalibrze 28 mm, o długości batonu 150 mm i wadze 1 szt. ok. 90 g
  • przemysł mleczarskiego - przekąsek serowych - wędzonych i/lub panierowanych o kształcie kulki, o średnicy 30 mm, o wadze ok. 9 g szt., przeznaczonych do bezpośredniego spożycia i/lub grillowania, pieczenia
  • produktów warzywnych – analogów mięsa, parówek wegetariańskich o kalibrze 19 mm, o długości batonu 180 mm i wadze ok. 50 g.

Z uwagi na powyższe projekt ma charakter innowacji produktowej i procesowej.

Wartość projektu: 12 889 142,64 PLN

Wkład Funduszy Europejskich: 3 222 285,66 PLN

loga