Rok 1989

Dawno temu w Polsce...
 

W roku 1989 powstała firma Promar. Narodziła się z zupełnie innej działalności gospodarczej o nazwie TESTA. W ramach posiadanych w latach 80. koncesji na transakcje wiązane i po uzyskaniu zgody Ministerstwa Handlu Zagranicznego firma rozpoczęła import artykułów zaopatrzeniowych dla przemysłu mięsnego w zamian za eksport pieczarek. W ten sposób Andrzej Marchewka wraz ze wspólnikiem Janem Pietruchą zaczęli swoją przygodę z branżą mięsną. Końcówka lat 80. i początek 90. to czas intensywnej sprzedaży maszyn oraz rozwoju profesjonalnego serwisu. Tak powstały solidne podstawy, które umożliwiły dalszy rozwój Promaru.

Rok 1999
Rok wielkich wydarzeń

W 1999 roku spółka Promar wstąpiła w struktury Poly-Clip System GmbH, otrzymując dostęp do wiedzy i technologii z całego świata oraz wsparcie dla dalszego rozwoju. Firma Promar, jako spółka córka jednego z największych koncernów branżowych, ugruntowała swoją pozycję w branży.

W tym samym roku firma obchodziła swoje 10-lecie.

Rok 1999 to również czas rozbudowy profesjonalnego Centrum Serwisowego w Rybniku.

Rok 2004
15-lecie firmy podczas targów "Polagra"

Targi Polagra to miejsce spotkań polskiej branży mięsnej. W 2004 roku w hali wystawienniczej MTP, firma Promar obchodziła Jubileusz 15-lecia. Stoisko firmy Promar odwiedziło wiele znamienitych gości, którzy do dziś wspominają wydarzenie sprzed lat.

Rok 2012
Promar oficjalnym dystrybutorem marki Handtmann

Promar rozpoczął współpracę z koncernem Handtmann, światowym liderem w produkcji nadziewarek próżniowych. Z tej okazji w Centrum Konferencyjnym Mazurkas w podwarszawskim Ożarowie Mazowieckim spotkali się prezesi i właściciele zakładów mięsnych z całej Polski, a także przedstawiciele organizacji branżowych i dziennikarze zajmujący się branżą mięsną. Od tego czasu, zarówno Dział Sprzedaży Maszyn jak i profesjonalne Centrum Serwisowe z powodzeniem specjalizują się w kompleksowym wyposażaniu zakładów mięsnych w urządzenia i maszyny marki Handtmann.

W tym samych roku Promar przejął firmę BJ Products – producenta mieszanek przyprawowych. Z roku na rok segment dodatków dla przemysłu spożywczego nieustannie się rozwija i staje się coraz ważniejszy w ofercie Promar.

Rok 2013
Promar kolejny raz na targach Polagra

W 2013 roku firma Promar zaprezentowała odwiedzającym poznańskie targi Polagra liczne nowości, które zostały nagrodzone Złotym Medalem Targów Polagra. Największe na całych targach stoisko firmy Promar zdobyło uznanie Jury i zostało wyróżnione nagrodą Acanthus Aureus.

Rok 2014
Jubileuszowy rok wielkich zmian

W dwudziestą piątą rocznicę swojej działalności, firma Promar rozpoczęła budowę nowego zakładu produkcyjnego w Zawierciu wyspecjalizowanego w produkcji dodatków do żywności. We września odbyła się symboliczna ceremonia Wmurowania Kamienia Węgielnego pod budowę zakładu.

Rok 2015
Otwarcie Zakładu w Zawierciu

Równo rok od wmurowania Kamienia Węgielnego odbyła się uroczystość przecięcia wstęgi i oficjalnego otwarcia nowego zakładu Promar w Zawierciu. Zlokalizowany w Strefie Aktywności Gospodarczej zakład produkcyjny dodatków do żywności jest jednym z najnowocześniejszych zakładów tego typu w Polsce. Na powierzchni ponad 6.000m2 znajdują się hala produkcyjna, hala magazynowa, liczne laboratoria, dział R&D oraz Centrum Aplikacyjne.

Zakład od chwili otwarcia posiada certyfikat BRC.

Rok 2016
Promar pierwszy raz na targach IFFA

Odbyły się najważniejsze targi branży mięsnej IFFA we Frankfurcie, na których po raz pierwszy w historii mieliśmy swoje własne stoisko. Zaprosiliśmy naszych gości do odkrywania „DRUGIEJ STRONY SMAKU”. Koncepcja targowa oparta była na trzech głównych wyróżnikach – przewagach naszej firmy: sekretnej wiedzy, stabilności i braku alergenów. To był hit! Targi te dały nam ogromną satysfakcję i kilkunastu dystrybutorów!

Rok 2017
Otwarcie Centrum Serwisowego Leszczyny

Symbolicznym przecięciem wstęgi Centrum Serwisowe Promar rozpoczęło swoje funkcjonowanie w nowej lokalizacji w Czerwionce-Leszczynach. Nowe Centrum to nowoczesny obiekt położony blisko autostrady. Oprócz w pełni zautomatyzowanego magazynu części zamiennych i wygodnej bazy wypadowej dla serwisantów i techników pracujących w terenie, posiada dwie sale konferencyjne i dwa show roomy przystosowane do ekspozycji maszyn podczas pracy. Tworzy to doskonałe możliwości organizacji szkoleń i konferencji dla klientów.

Zakład w Zawierciu po raz pierwszy uzyskał certyfikaty Kosher i Halal dla wybranych pozycji w swoim asortymencie.

Rok 2018
Wmurowanie kamienia pod rozbudowę zakładu w Zawierciu

Promar rozpoczął budowę nowoczesnej silosowni o powierzchni ponad 360 m2. Będzie w niej ulokowane 12 silosów o objętości 50 m3 każdy. Pozwoli to na składowanie w odpowiednich warunkach ponad 400 ton surowców. Automatyczny system naważania i transportu surowców bezpośrednio do mieszalników znakomicie usprawni i przyspieszy proces produkcji.

Latem odbyły się XV Jubileuszowe Mistrzostwa Polski Branży Spożywczej w Tenisie Ziemnym. Turniej organizowany przez Promar odbywa się corocznie od 2003 roku na Mazurach.

Zakład w Zawierciu uzyskał certyfikat IFS.